Kako biste uspešno odbranili zajednički prostor u vašem kraju od nelegalne gradnje ili sprečili buduće usvajanje plana koji će narušiti kvalitet života stanara, često je u tu borbu neophodno uključiti i medije. Svakako je i pored uključivanja medija potrebno poslati primedbe nadležnim institucijama i učestvovati na javnoj raspravi.

Pre kontaktiranja medija važno je da se kao grupa građana (građanska inicijativa ili stambena zajednica) međusobno dogovorite oko konkretnih zahteva i ciljeva koje želite da postignete, kao i da razmotrite moguća alternativna rešenja (da se određeni delovi budućeg plana u potpunosti ne realizuju ili delimično realizuju). Na taj način omogući ćete da vaš nastup pred medije bude odlučan i sa jasnom porukom koju želite da svi čuju, a samim tim i izvršite pritisak na donosioce odluka kako bi vas na kraju saslušali i usvojili vaše primedbe.

Da bi javnost razumela vaš problem i razlog zbog kojeg ne želite da se neki plan ili objekat realizuje u vašem kraju, bilo bi poželjno promisliti o kratkim i jednostavnim porukama koje će mediji dalje preneti javnosti, odnosno dati odgovor na sledeća pitanja:

  1. Šta je problem (odgovoriti na pitanja gde, kada i zbog čega);
  2. Zbog čega je taj problem važan za lokalnu zajednicu (zašto treba da se uključe);
  3. Za koji cilj smatrate da zajednica treba da se bori.

Takođe je bitno obaveštavati medije o vašim budućim akcijama i protestima na taj način pokazujući drugima vašu spremnost, organizovanost i volju da se borite za vaša prava. Za što efektniji nastup pred medije, poželjno je da izaberete osobu ili nekoliko osoba iz vaše građanske inicijative koje će na najbolji način predstaviti i objasniti vašu borbu i suštinu problema. Prilikom protesta i ostalih akcija slobodno napravite transparente, flajere i različite rekvizite koji će na najbolji mogući način dopuniti simboliku vaše borbe koju mediji treba da prenesu. Najbolji termini za održavanje akcija i protesta jesu u dnevnim terminima kako bi mediji uspeli da prenesu vest.

Još jedan način na koji ćete proširiti vesti o vašoj građanskoj inicijativi jesu društvene mreže. Za početak, svaka građanska inicijativa treba da ima svoju Facebook stranicu, a kasnije se možete proširiti i na ostale društvene mreže putem kojih će javnost na najbrži način saznati za vas i vaše preduzete akcije.