Prisustvo na javnoj sednici, odnosno javnoj raspravi omogućeno je svim građanima, stručnjacima, kao i svim organizacijama i institucijama nevezano za oblast i struku kojom se bave. Međutim, da biste ostvarili pravo na učešće odnosno da javno iskažete svoje mišljenje i stavove na javnoj raspravi, prethodno je potrebno da ste u toku javnog uvida poslali primedbe nadležnom organu (npr. Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove).

Na javnoj raspravi su prisutni članovi Komisije za planove, obrađivači planova, investitori i donosioci odluka, odnosno predstavnici nadležnih institucija. Primedbe pristigle tokom javnog uvida čitaju se samo prisutnim podnosiocima primedbi i odgovara se na njihove primedbe koje mogu biti: u potpunosti prihvaćene, delimično prihvaćene ili odbačene kao neosnovane. Podnosilac primedbi tom prilikom dobija obrazloženje na odgovor za njegove primedbe, a nakon toga ima pravo da prokomentariše odluku i po želji iskaže svoje stavove i mišljenje. Iako to nije zakonski definisano često se dešava da planska komisija odobri prisutnim građanima na javnoj raspravi da nakon nje podnesu dodatne primedbe na pisarnici nadležne institucije. Ovo se događa ukoliko se u toku javne rasprave više osoba izjasni da bi dodale još neke primebe ili sugestije na već dostavljene primedbe. Kada se javna rasprava završi sledi zatvorena sednica Komisije za planove u toku koje nije omogućeno prisustvo javnosti.

Osim prethodno navedenih stavki, takođe je važno istaći da prisustvo na javnoj raspravi može biti neprijatno iskustvo za one koji prvi put učestvuju. Zbog toga savetujemo da se pre javne rasprave međusobno dogovorite sa svojim komšijama i članovima građanske inicijative da u grupi nastupite tako da se svako od vas ili pojedinac (ukoliko smatra da se oseća sigurno da zastupa vaše zahteve) izbori za reč i argumentovano potkrepi vaše zajedničke primedbe. Ovo je važno, jer se često događa da predstavnici institucija, obrađivači planova i komisija budu oštri pri obrazloženju odluke o prihvatanju/neprihvatanju primedbi služeći se stručnim terminima nepoznatim za ljude kojima oblast urbanizma i arhitekture nije bliska. Time se na neki način obeshrabruju prisutni građani kako nisu kompetentni da se bave pitanjima razvoja grada i usvajanja planova što svakako nije tačno! Svaki stanovnik grada ima pravo da se izjasni i zahteva ukidanje svakog plana i projekta koji će u bilo kom smislu narušiti kvalitet života ljudi bilo da je reč o naselju ili celom gradu. Stoga ne dozvolite da vas takav tretman obeshrabri. Pripremite argumentaciju i razvijte strategiju ko će vas i na koji način predstavljati na javnoj raspravi i zahtevajte da vam detaljno pojasne sve što vam se učini nejasnim, jer to je vaše pravo!